E-ciggen allt mer poppis

 

Det var några år sedan som vattenpipan på riktigt slog igenom i Sverige och ny har en helt ny uppstickare börjat skönjas på horisonten, nämligen e-cigg.

pexels-photo-202390I Finland kommer cigaretter med smaker och dofter att tas bort från hyllor i butikerna, i och med en strängare tobakslag. Det kommer i grannlandet bli förbjudet att handla e-cigaretter både på nätet och under dagsutflykter till exempelvis Ryssland. Om detta rapporteras det om i bland annat Svenska Yle.

I Sverige är det möjligt att köpa både en en e-juice som smaksättare samt e-cigaretter på nätet. Försäljningen av detta har dessutom ökat med explosiv takt. Nu tar till och med flera bolag bakom e-cigg klivet in på börsen eller förbereder sig för det. I Veckans Affärer skrivs det om just detta, och om hur dessa elektroniska cigaretter länge ansågs vara en fluga. Det har dock visat sig vara betydligt större än så, med andra ord.

Förbjuda rökning vid busshållplatser?

Hur är det med vanliga cigaretter då? I Göteborgs-Posten rapporteras det om hur regeringens relativt nya tobaksdirektivsutredning har föreslagit att rökning skulle förbjudas på allt från lekplatser, uteserveringar och busshållplatser. Det tycker intervjuobjektet i artikeln är lite som att fokusera på fel saker, i stället kan man lägga uppmärksamheten på de större problemen i samhället, menar han. Nej, man kanske inte kan förbjuda allt hela tiden när det kommer till folkhälsobeslut. Men rökning av vanliga cigaretter är helt enkelt inte så värst bra för kroppen och hälsan.

Farliga ämnen i röken

Vad är det som är så farligt med själva röken egentligen? Jo, när man drar ner cigarettröken i lungorna, vid ett halsbloss, så följer mer än 8 000 farliga ämnen med ner i kroppen – direkt ut i blodet. Närmare ett 60-tal av dessa kan även orsaka cancer. Riskerna med dessa gifter gör att varannan rökare dör i förtid, enligt statistik från Vårdguiden 1177.

Rökning är den främsta riskfaktorn för:

  • Lungsjukdomar som astma, lunginflammation, KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och lungemfysem.
  • Hjärt- och kärlsjukdomar som kärlkramp i benen, åderförfettning, stroke och hjärtinfarkt.
  • Cancer i till exempel lungor, urinblåsa, matstrupe, bukspottkörtel och tarm.

Sedan är givetvis inte passiv rökning heller bra, men svårare att undvika. Det leder inte till lika höga riskzoner men däremot förvärrar det lätt både allergi och astma.