Fimpa för att få tillbaka leendet

När det talas om riskerna med rökning är det framförallt lung- och hjärthälsan som kommer på tal. Det finns dock många andra problem som kan uppstå när du röker och medan vissa är rent estetiska, som till exempel gula naglar och fingrar, är andra vådliga för hälsan på olika sätt.

Ett vanligt problem som rökare drabbas av är problem med tänderna. Det sker både på in- och utsidan och kan ge allt från fläckar och missfärgning till tandlossning och muncancer. Medan gula gaddar kan åtgärdas med olika tandblekningsmetoder, till exempel hemmablekning med kit från Dentway, är andra problem inte lika lätta att tackla. Just därför är det viktigaste av allt att du fimpar en gång för alla, och här kan du läsa om fördelarna med att göra det.

Svårt men värt att sluta

Det kan vara ganska svårt att sluta röka då det ofta är frågan om en mångårig ovana som både är fysiskt och mentalt beroendeframkallande. Stressade människor upplever det ofta som lugnande att få ta en cigarett då då och till fest är det vanligt att även personer som normalt inte röker tar sig en cigg på balkongen.

Under de senaste åren har det skett en minskning av rökare och enligt vissa kan Sverige en dag bli rökfritt. Ett viktigt steg i den riktningen är att informera mycket om hur rökningen påverkar hälsan men också vad som händer efter att du slutat. När det gäller tänderna får rökare till exempel sämre blodcirkulation i tandköttet, vilket kan leda till för tidig tandlossning, dålig andedräkt och infektioner. Även tandsten och karies byggs upp mer hos rökare och kan leda till svårt lidande och många tandläkarbesök.

De goda nyheterna är att kroppen har en fantastisk återhämtningsförmåga efter att du väl fimpat. Redan 12 timmar efter den sista cigaretten börjar syrenivån öka och inom ett år är blodcirkulationen nästan helt normal igen. Du blir friskare och fräschare och får ditt leende tillbaka på mer än ett sätt. Vad kan vara värdefullare än det?