Sluta-röka-turné för ungdomar

Allt fler unga röker trots att de vet om riskerna med både rökning och annan tobaksanvändning, men det är något som organisationen A non smoking generation vill ändra på – och det gör man genom att besöka landets skolor i en stor sluta-röka-turné.

Rökning har man länge vetat om är skadligt för både en själv som rökare och för ens omgivning, och under senare år är det flera rökare som gett sig tusan på att sluta röka vilket också gjort e-ciggen allt mer poppis. Samtidigt är det också många unga som börjar röka, trots att de sedan barnsben vet om rökningens konsekvenser och har alla fakta på bordet för att inte börja med ovanan – men gör detta i alla fall. Därför har organisationen A non smoking generation nu angripit problemet från ett annat håll och det är genom att föreläsa med berättelser om barnarbete på tobaksplantage för att få ungdomarna att fimpa – och det funkar!

”– Många ungdomar idag är väldigt engagerade. Jag tror att det här är en ögonöpppnare” läs mer här.

Istället för att prata om rökningens negativa hälsoeffekter talar nämligen Victoria Christiansson och Sofie Wernborg från organisationen om hur barn utnyttjas på tobaksplantagen, och hela föreläsningen är ett samarbete med SIDA. Därför fokuserar föreläsningen på barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden vilka faktisk förekommer inom tobaksindustrin. Så under våren nu i år kommer duon att besöka både högstadie- och gymnasieskolor runt om i Sverige för att se om detta har mer effekt än vad vanliga sluta-röka-kampanjer har – och än så länge har responsen varit positiv. Enligt föreläsaren har man haft flera unga som blivit taggade på att sluta efter att man hört vad de har att berätta och i siffror är det 70 procent av deltagarnasom motiverats till att avstå.